środa, 18 lipca 2018

Placuszki z cukinii z kiełbasą

     Bardzo delikatne placuszki z cukinii z dodatkiem czerwonej papryki. Na wierzchu ułożyłam plasterki kiełbasy ale można je pominąć lub zastąpić cienkim plasterkiem pomidora. Uwielbiam je i robię co najmniej kilka razy w sezonie :)

ok. 16 szt.:
400 g cukinii
2 duże jajka
4 mocno czubate łyżki mąki pszennej
1/2 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
kiełbasa - 32 cienkich plasterków
olej do smażenia

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną w małą kostkę paprykę i sól, wymieszać łyżką.
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
Na patelnię wlać niedużo oleju, lekko rozgrzać, kłaść ciasto formując nieduże placuszki. Na każdy z nich ułożyć po dwa plasterki kiełbasy, lekko wcisnąć. Smażyć na niedużym palniku z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz