poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Białkowa sałatka

     Sałatka z produktami o dużej zawartości białka (nie chodzi o białko jajka). Lekka ale pożywna. Jedna z moich ulubionych :)

1 pierś z kurczaka
1 mozzarella
350 g fasolki szparagowej
200 g pomidorków koktajlowych
1 jajko
2 łyżki majonezu

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. pół godziny. Ostudzić w wodzie. Odsączyć, pokroić w kostkę.
Fasolkę szparagową ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Pomidorki pokroić na połówki.
Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.
Kurczaka, mozzarellę i fasolkę wymieszać z majonezem, ewentualnie doprawić solą, wymieszać. Wyłożyć na środek talerza, na wierzchu ułożyć jajko. Dookoła rozłożyć pomidorki.

2 komentarze: