piątek, 17 sierpnia 2018

Muffinki z jeżynami

     Muffinki z jeżynami. Miękkie, wilgotne, z wcale nie kwaśnymi po upieczeniu owocami jeżyn :) Błyskawiczne do zrobienia :)


porcja na ok. 10 szt.:
150 g mąki pszennej
1 duże jajko
50 g miękkiego masła
100 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 100 g jeżyn

Do miski wyłożyć masło, wsypać cukier, krótko zmiksować. Dodać jajko, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę, jeszcze raz zmiksować. Wsypać jeżyny, łyżką wymieszać z ciastem. Wyłożyć do silikonowych papilotek włozonych do metalowej formy na muffinki do 3/4 ich wysokości. W każdej muffince ma być ok. 2-3 owoce.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 22-24 minut (do suchego patyczka).

1 komentarz: