czwartek, 27 września 2018

Dyniowa jaglanka

     Zdrowy deser który zaspokaja ochotę na słodkie i smakuje naprawę bardzo dobrze :) Robiłam go już dwa razy :)
na dwie porcje:
100 g kaszy jaglanej
50 g obranej dyni
500 ml mleka
1-2 łyżeczki miodu

ok.10 szt śliwek
ew. 1 zaokrąglona łyżeczka cukru

Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę jaglaną, posłodzić miodem. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kaszy, gotować ok. 15 minut. Jeszcze gorące przełożyć do pucharków.
Śliwki pokroić w paski, przełożyć na patelnię, jeśli śliwki są dość kwaśne posypać cukrem, jeśli słodkie cukier można pominąć. Mieszając lekko podsmażyć. Na wierzch ułożyć karmelizowane śliwki.

1 komentarz: