sobota, 6 października 2018

Dyniowe bułki z patelni

     Czasem zdarza się tak, że w domu brakuje pieczywa a nie chce nam się odpalać piekarnika by je upiec. Sposobem na to są rewelacyjne bułki z patelni :) Zrobiłam je z dodatkiem puree z pieczonej dyni. Będziecie bardzo mile zaskoczeni bo bułeczki są bardzo mięciutkie w środku, mają przyjemną "kaszkową zewnętrzność" - lekko chrupiącą i rewelacyjny pomarańczowy dzięki dyni kolor. Dodatkowym plusem jest to że długo zachowują świeżość. Zakochacie się w nich od pierwszego kęsa :) Teraz jest pełnia sezonu dyniowego więc trzeba korzystać :)
Takie bułeczki najlepiej zrobić na dobrej patelni. Ja do tego celu wykorzystałam najlepszą - tytanową Ballarini Alba . Dzięki specjalnej powłoce Keravis TI-X (która nie zawiera związków niklu ani metali ciężkich) można spokojnie smażyć bez użycia tłuszczów. Wielowarstwowe dno naczynia które równomiernie rozprowadza temperaturę sprawia, że potrawy się nie przypalają. To, że jest to najwyższa klasa potwierdza fakt, iż objęta jest ona 10-letnią gwarancją.
Polecam skorzystać z bogatego w najlepsze towary sklepu internetowego Cookin.pl.  Teraz taka patelnia jest objęta jest dużą promocją i można ją kupić w dość niskiej jak na taką klasę cenie. Jakość gwarantowana!

porcja na ok. 16-18 małych bułeczek:
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
150 ml puree z pieczonej dyni*
120 ml mleka
3 łyżki oleju
400 g mąki pszennej
kasza manna do obtoczenia

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać puree z dyni, mleko i olej, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Deskę posypać kaszką manną, wyłożyć  ciasto, obtoczyć z obu stron w kaszce. Rozwałkować na grubość ok. 0,8 - 1,0 cm, wykrawać szklanką bułeczki, obtoczyć jeszcze raz w kaszce, odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Partiami smażyć (bez tłuszczu, na suchej patelni!) na niewielkim palniku na patelni do zrumienienia (po ok. 8-10 minut z każdej strony).
*Przygotowanie puree z dyni. Obraną dynię kroimy w plastry, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Pieczemy do miękkości. Zostawiamy w folii do ostudzenia, miksujemy blenderem.

4 komentarze: