piątek, 2 listopada 2018

Placuszki dyniowo-jabłkowe

     Coś słodkiego choć bez cukru do zrobienia na szybko. Placuszki z tartej na surowo dyni i jabłek. Wystarczy zamieszać wszystkie składniki łyżką i po 5 minutach mamy gotowy deser :) Lubię takie przepisy na szybko :) Jeśli smażymy na dobrej patelni, można obejść się bez podlewania oleju.

porcja na ok. 10 placuszków:
100 g obranej surowej dyni
100 g obranego jabłka
1 duże jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2-3 łyżki do smażenia

Dynię i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajko, śmietanę, mąkę i cukier waniliowy. Wymieszać łyżką. Powoli smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju.

2 komentarze:

  1. Podkradam jedno! U nas dzisiaj strasznie ponuro,więc takie pięknie energetyczne placuszki są w sam raz!

    OdpowiedzUsuń