czwartek, 8 listopada 2018

Zupa dyniowo-serowa

     Gotowałam wiele zup dyniowych na różne sposoby ale jak zawsze się okazuje, że prostota jest najlepsza :) Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu, na pewno nie więcej niż 15-20 minut. Bardzo smaczna, kremowa, z delikatnym smakiem serowym. Ja w tym sezonie gotowałam ją już trzy razy :)

1 l wody
ok. 900 g oczyszczonej dyni
3 trójkąciki serka topionego
ok. 1.5 - 2 płaskie łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
ew. szczypta białego pieprzu

Wodę posolić, zagotować, wrzucić pokrojoną dynię, gotować do miękkości. Dodać serki topione, kurkumę i ewentualnie biały pieprz, gotować jeszcze ok. 3-5 minut. Wszystko zmiksować blenderem. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

1 komentarz:

  1. z serkiem topionym z chęcią wypróbuję, dotychczas nie dodawałam

    OdpowiedzUsuń