sobota, 22 grudnia 2018

Babka makowo-kokosowa

     Ciasto makowo-kokosowe w szybkiej wersji. Robi się je w kilka minut. Upiekłam ją w pięknej formie Nordic Ware którą wypatrzyłam w wyszukiwarce mebli i dekoracji Favi.pl.  Skupia ona ponad 100 sklepów internetowych i stacjonarnych, więc wszystko co sobie wymarzycie (nie tylko jako prezent na gwiazdkę), znajdziecie w jednym miejscu :)

ciasto:
4 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1/2 szklanki maku
1/2 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka mąki pszennej
200 ml oleju rzepakowego

Do miski wbić jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy. Dodać olej, mąkę, mak i wiórki kokosowe, krótko zmiksować. Formę na bakę posmarować masłem, wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45 minut. Ostudzić. Na wierzch babki wyłożyć bitą śmietanę, ozdobić pokrojonymi brzoskwiami.

wierzch:
150 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru
3 połówki brzoskwiń z puszki

Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę.

1 komentarz: