środa, 12 grudnia 2018

Panettone

     Panettone to rodzaj drożdżowej babki z suszonymi owocami pieczonej we Włoszech z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Proces jej pieczenia jest dość długi. Trzeba rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Zaczynamy wieczorem by zrobiony zaczyn mógł przeleżeć w lodówce, a następnego dnia po długim procesie rośnięcia i krótkim pieczeniu mamy doskonały wypiek. Tak naprawdę jej wykonanie nie jest trudne a tylko czasochłonne. Wszystko wynagradza smak. Jest to najlepsza babka jaką do tej pory robiłam. W sam raz słodka, o delikatne strukturze i długo zachowuje świeżość. Zrobiłam ją w innej formie niż oryginalne ale, nie tylko moim zdaniem, dużo ładniej dzięki temu wygląda. Ta forma z Nordic Ware to mercedes wśród form! Uwierzycie że nie smaruję ich masłem a babka po upieczeniu sama wyskakuje z formy? Na zdjęciach widać formę po upieczeniu babki, bez mycia. Tam naprawdę nie zostaje nawet okruszek i nie ma z czego jej myć ;) Takie formy i wiele innych oraz wszystko co tylko sobie zamarzycie do domu znajdziecie w wyszukiwarce mebli i dekoracji Favi.pl która skupia ponad 100 sklepów internetowych i stacjonarnych. Bez wychodzenia z domu znajdziecie tutaj świąteczne prezenty dla każdego. Wysyłka jest błyskawiczna więc spokojnie zdążycie :)


zaczyn:
70 ml wody
5 g świeżych drożdży
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru

Do miski wlać wodę, pokruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia.Wsypać cukier i mąkę, krótko wyrobić ciasto. Odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Ponownie krótko zagnieść, odstawić do lodówki na całą noc.

bakalie:
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2-3 łyżki rumu

Do miseczki wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, zalać rumem. Wymieszać, odstawić na noc pod przykryciem.

ciasto właściwe:
cały zaczyn
100 ml lekko ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
100 g miękkiego masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
5 żółtek
350 g mąki pszennej

Do zaczynu (z poprzedniego dnia) dodać mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami, cukier, miękkie masło, sól, żółtka i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Wsypać całość bakalii, jeszcze raz krótko wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie krótko przerobić ciasto, przełożyć do foremki. Lekko zwilżoną ręką wyrównać powierzchnię babki delikatnie ją dociskając do dna. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż ciasto wypełni całą foremkę co może trwać nawet ok. 2-3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30 min. (w innych formach możliwe że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia o ok. 5-10 minut). Gorącą babkę wyjąć, studzić na kratce.

7 komentarzy:

  1. Piękna baba i zdjęcia :) a te formy wyglądają na "magiczne" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka idealna! A forma bardzo mi podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka wygląda rewelacyjnie, aż ci zazdroszczę tych foremek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale.A można wiedzieć skąd takie foremki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale.A można wiedzieć skąd takie foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką i inne formy można znaleźć w wyszukiwarce mebli i dekoracji Favi.pl https://favi.pl/produkty/kategoria/formy-do-pieczenia?q=nordic&cenaOd=&cenaDo=

      Usuń