poniedziałek, 3 grudnia 2018

Piernikowe bezy

     Gdy z wypieków zostaną nam białka, najlepiej wykorzystać je do upieczenia bezy. U mnie w wersji świątecznej z pokruszonym po wierzchu piernikiem. Można podawać bez niczego lub z bitą śmietaną i gorzką czekoladą. Podałam je na talerzu Ambition Palette Cherry

porcja na ok. 10 szt.:
4 białka
200 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 duży piernik w polewie cukrowej

Do białe wsypać cukier, ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany (ok.10 min.). Wsypać mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz krótko ubić. Układać porcje po ok. 2 łyżki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując koła. Wierzch posypać drobno pokruszonym piernikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 5 minut. Przykręcić do 130C, piec jeszcze ok. 80 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku do ostudzenia. Można podawać bez niczego lub z bitą śmietaną i gorzką czekoladą.
Przepis na udane święta

1 komentarz: