wtorek, 15 stycznia 2019

Blok czekoladowy z bakaliami i galaretką

     Blok o czekoladowym smaku z mleka w proszku i kakao. Oprócz tradycyjnych herbatników dałam też bakalie i galaretki. Bakalii można dać, jeśli ktoś lubi jeszcze więcej ale wtedy należy zmniejszyć ilość cukru. Do bloku nie nadaje się robiona w domu galaretka, będzie za delikatna. Jest dość syty, wystarczy kawałek by zaspokoić chęć na słodkie :)
200 g masła
1 szklanka cukru
100 ml wody
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki kakao
100 g herbatników (dałam pół na pół zwykłe i kakaowe)
1/3 szklanki rodzynek
1/4 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
kilka (ok. 50-100 g) gotowych czerwonych galaretek

Wodę wlać do garnka, dodać pokrojone masło, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i masła (nie doprowadzić do wrzenia). Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Mleko w proszku wymieszać z kakao, wsypać do lekko ciepłego masła z cukrem, dobrze wymieszać łyżką.
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wsypać do masy razem z rodzynkami i orzechami, ponownie wymieszać.
Na końcu dodać galaretki pokrojone na małe kawałki, połączyć z resztą. wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin a nawet na całą noc. Przechowywać w chłodnym miejscu.

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobny. Pyszny wyszedł,a Twój jeszcze ma idealny kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, z galaretką to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń