czwartek, 14 lutego 2019

Krajanka jabłkowo-karmelowa

     Pyszny, delikatny jabłecznik na biszkopcie. Przekładany masą kajmakową i śmietanową wprost rozpływa się w ustach. Idealny na przyjęcia ale i na słodki deser na "zwykły" weekend. Ja go na pewno jeszcze powtórnie upiekę :)
biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki maki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
ok. 50 ml wody do nasączenia biszkoptu

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.

masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Dusić przez kilka minut pod przykryciem a potem bez przykrycia do momentu odparowania soku i powstania gęstej masy jabłkowej. Gorące jabłka wyłożyć na spodni blat biszkoptu, przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć wodą, posmarować kajmakiem (zostawić 2-3 łyżki do masy śmietanowej).

400 ml kajmaku w puszce (zostawić 2-3 łyżki do masy śmietanowej)

masa śmietanowa:
300 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
3 łyżki kajmaku

Do miski wyłożyć mascarpone, miksując powoli dolewać śmietankę. Do ubitej masy dodać kajmak, ponownie krótko zmiksować. Wyłożyć na warstwę kajmakową, wyrównać. Posypać tartą na tarce czekoladą. Schłodzić.

1 komentarz: