poniedziałek, 4 marca 2019

Kruche ciastka z czekoladą i rodzynkami

     Pyszne, maślane ciastka z kawałkami czekolady oraz z rodzynkami. Z zewnątrz kruche, w środku miękkie. Do ich wykonania nie potrzeba wałka ani deski bo formuje się je w rękach. Będą smakować całej rodzinie :)

1,5 szklanki mąki pszennej
120 g miękkiego masła
1 duże jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kropelek z gorzkiej czekolady
garść rodzynek

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wsypać kropelki z czekolady oraz rodzynki, jeszcze raz krótko zagnieść. Krótko schłodzić (ok. 20 min.), formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blasze, nie spłaszczać. Piec ok. 17-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

1 komentarz: