poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Babka z orzechową łatką

     Ucierana babka na proszku do pieczenia z łatką orzechowo-kakaową. Przepis prosty ale bardzo smaczny. Propozycja na Święta do kawy :)

300 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
5 dużych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżka kakao

Do miski wsypać cukier, dodać miękkie masło, zmiksować. Wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, ponownie zmiksować na jednolite ciasto.
Do drugiej miski odłożyć 1/4 ciasta, wsypać orzechy i kakao, zmiksować.
Do wysmarowanej masłem formy na babkę wyłożyć jasne ciasto, na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, lekko je wcisnąć w środek przy pomocy łyżki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 min.
Ostudzoną babkę polać lukrem i ozdobić cukrową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz