środa, 17 kwietnia 2019

Drożdżowa babka na żółtkach

     Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby. Ta jest ładnie wyrośnięta, zrobiona na samych żółtkach. Maślana w smaku, delikatna, z dodatkiem rodzynek (można pominąć ale dodają słodyczy). Polana kolorowym lukrem i ozdobiona czekoladowymi jajeczkami. Po prostu musi stać na Waszym stole :)
drożdżowa babka na żółtkach

składniki:

  • 200 ml mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść rodzynek
Przepis:

Do mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, żółtka oraz mąkę, krótko wyrobić ciasto. Wsypać rodzynki, jeszcze raz krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu krótko przerobić, wyłożyć do formy na babkę, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut.

1 komentarz: