piątek, 26 kwietnia 2019

Keks z białek

     Jeśli zostały Wam białka z wielkanocnych bab to na ten weekend koniecznie musicie upiec keks na samych białkach z dodatkiem mielonych orzechów i bakalii. Pyszny, wilgotny, delikatny, puszysty. Chyba najlepszy sposób na wykorzystanie białek :) U mnie w domu będzie jeszcze nie raz pieczony :)
białkowy keks

5 białek (z dużych jajek)
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki pokrojonych bakalii (skórka pomarańczowa, daktyle, śliwki)

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, mielone orzechy i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm (mierząc dno). Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz