niedziela, 19 maja 2019

Sałatka sushi

     Sałatkowy torcik z ryżu i łososia. Efektowny, ładnie się kroi. Pysznie smakuje :)


100 g wędzonego łososia
1 torebka (100 g) ryżu
50 g żółtego sera
pół awokado
2 jajka
2 płaskie łyżki majonezu
sól
1 łyżeczka wasabi
1 łyżeczka czarnuszki

Tortownicę (lub miskę) o średnicy 16 cm wyłożyć folią aluminiową.
Na dno rozłożyć plastry łososia.
Ostudzony ryż wymieszać że startym na drobnych oczkach tarki oraz z majonezem. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich przełożyć na łososia, rozsmarować, przygnieść łyżką. Rozsmarować wasabi.
Awokado pokroić na plasterki, ułożyć jeden obok drugiego. Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, równomiernie rozsypać. Ponownie wyłożyć ryż, przygnieść łyżką.
Na tortownicę talerz, energicznym ruchem odwrócić wraz z tortownicą, zdjąć formę.
Wierzch posypać czarnuszką.


Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

4 komentarze: