piątek, 27 września 2019

Delikatny torcik z masą gruszkową

     Bardzo delikatny torcik z biszkoptu i lekkiej masy śmietanowej z dużym dodatkiem musu gruszkowego i z niewielkimi jego kawałkami. Wierzch wieńczy starta biała czekolada. Ciasto nie jest bardzo skomplikowane a efekt jest znakomity. Idealne nie tylko na przyjęcia ale i do niedzielnej kawy :)
biszkopt:
3 duże jajka (całe)
100 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
100 g mąki pszennej

Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia. Ubijać do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać olej i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 30 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na połowę.

masa gruszkowa:
3-4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody

650 g gruszek
50 ml wody
1/3 łyżeczki mielonych goździków lub cynamonu

3-4 czubate łyżki cukru
400 ml śmietanki kremówki

1/3 szklanki wody do nasączenia

4 kostki białej czekolady na wierzch

Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia na ok. 3 minuty.
Gruszki obrać, pokroić w małą kostkę, wsypać do rondelka,wlać wodę, dusić pod przykryciem na małym palniku do miękkości. Zdjąć z palnika, do gorących gruszek dołożyć napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do pokojowej temperatury. Wsypać mielone goździki lub cynamon, krótko i niezbyt dokładnie zmiksować tak by pozostały kawałki gruszek.
Do miski wlać dobrze schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem na gęstą masę. Wlać ostudzone gruszki, krótko zmiksować. Podzielić na dwie równe części.
Na nasączony spód ciasta wyłożyć połowę kremu gruszkowego, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć resztę masy, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. chłodzić.

1 komentarz: