piątek, 6 września 2019

Koreańskie ogórki a la kimchi

      Dopóki są jeszcze gruntowe ogórki warto wypróbować na nie przepis a la kimchi. Chrupiące, o dość intensywnym smaku czosnkowo-paprykowym. Dobre od razu po zrobieniu ale warto potrzymać je w mieszance warzyw przynajmniej przez noc. Można przechowywać je do 4-5 dni w lodówce w pojemniku z pokrywką. Świetne do grilla ale też do obiadu, kanapki czy po prostu bez niczego jako przekąska. Robi się je dość szybko a efekt jest po prostu genialny! To będzie Wasz ogórkowy przebój ;)
500 g ogórków gruntowych
1 czubata łyżka soli
1 mała cebula
75 g marchewki
2-3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka średnio ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego

Ogórki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na krzyż zostawiając nie rozcięty koniec. Posypać solą (z wierzchu i w środku rozcięcia), odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie opłukać z soli.
Przygotować nadzienie. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać cukier, średnio ostrą paprykę, ocet jabłkowy i sos sojowy, wymieszać. Powstałą mieszanką nadziewać rozcięte ogórki (część może iść na wierzch ogórków.
Można jeść od razu lub do 4-5 dni przechowywane w lodówce w pojemniku z pokrywką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz