środa, 11 września 2019

Warzywne curry z dynią

     Lekkie curry z samych warzyw. Dla mnie to lepsza wersja bo kremowa, rozpływająca się na podniebieniu :) Szczególnie dynia jest tu wprost genialna! Szczerze polecam!

porcja na 2 osoby:
200 g obranej dyni
1 mała cukinia
1 nieduża marchewka
1 mała cebula
1 średniej wielkości ziemniak
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki śmietanki kokosowej
1-2 łyżki oleju
sól
3/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki

Ziemniak pokroić w niedużą kostkę, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Marchewkę posiekać w cienką zapałkę.
Dynię i cukinię pokroić w małą kostkę, razem z marchewką i posiekaną cebulką lekko podsmażyć na oleju. Podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 3-4 minuty. Dodać śmietankę kokosową, doprawić solą, curry, kurkumą i papryką, wymieszać. Dusić pod przykryciem następne 3-4 minuty. Można jeść samodzielnie lub z ryżem.

1 komentarz: