poniedziałek, 7 października 2019

Austriacki omlet cesarski

     Kaiserschmarrn to popularny w Austrii omlet cesarski. Smaży się go z rodzynkami, kroi (najlepiej rwie niedbale) na patelni przy pomocy łopatki i jeszcze chwilę przesmaża. Podaje się go z duszonymi jabłkami, posypany cukrem pudrem lub z powidłami.
3 jajka
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
100 g mąki pszennej
100 ml gazowanej wody mineralnej
100 ml mleka
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka masła do smażenia
cukier puder do oprószenia

Z białek, soli i cukru ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać żółtka, dodać mleko, wodę gazowaną i mąkę, zmiksować. Wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką, dodać rodzynki, jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Na dużej patelni rozpuścić masło, wylać masę jajeczną, smażyć na małym palniku pod przykryciem ok. 5 minut. Łopatką podzielić na 4 części (żeby się łatwiej przewracało), każdą z nich odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez przykrycie przez następne 4-5 minut. Wyłożyć na deskę, pokroić na niewielkie części (w oryginale dzieli się go na patelni przy pomocy łopatki). Smażyć jeszcze przez chwilę do lekkiego zrumienienia.
Podawać oprószone cukrem pudrem, ewentualnie z powidłami, jogurtem lub duszonymi jabłkami.

1 komentarz: