czwartek, 7 listopada 2019

Drobiowa galaretka z kalafiorem i brokułem

     Lekka, efektowna i bardzo smaczna galareta z piersi z kurczaka, kalafiora i brokuła. Robi się ja z niewielu składników a wychodzi naprawdę bardzo smaczna. cieszy oko i podniebienie.

podwójna pierś z kurczaka
1 litr wody
sól
pieprz
1 mały kalafior
1 brokuł
1 opakowanie żelatyny (na 1 litr wody)

Do niedużego garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, włożyć pierś z kurczaka, posolić do smaku, gotować do miękkości ok. 35-40 minut. zostawić do ostygnięcia. Wyjąć mięso, pokroić w kostkę, wyłożyć do 2 miseczek o średnicy 14 cm, lekko posypać pieprzem.
Kalafior i brokuł ugotować (uważać by się nie rozgotowało), odcedzić. Na kurczaka rozłożyć najpierw kalafior a potem brokuł.
Do garnka wlać 3 szklanki wywaru z gotowania piersi, doprowadzić do wrzenia, odstawić, wsypać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej, zalać mięso i warzywa (nie będą całkowicie zalane ale tak ma być). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

2 komentarze: