sobota, 25 lipca 2020

Galaretka wieloowocowa w arbuzie

     Idealny deser na upalne dni. Nie potrzeba do niego nagrzewać piekarnika ;) Idealnie chłodzi, a przy tym efektownie wygląda. Niskokaloryczny, pełny witamin, banalnie prosty w wykonaniu. Można użyć dowolnych innych owoców.

połówka małego arbuza
100 g truskawek
100 g wiśni/czereśni
1 duży banan
1 duża morela/brzoskwinia
miąższ z ćwiartki arbuza
1 galaretka przeźroczysta o smaku truskawowo-waniliowym
350 ml wody

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
Arbuz wydrążyć łyżeczką tak by powstały małe półkule, usunąć pestki. Odłożyć połowę z nich, wyłożyć do miski.
Truskawki i banany pokroić w półplasterki.
Wiśnie (ewentualnie czereśnie) wypestkować.
Morelę pokroić na nieduże plasterki.
Wymieszać wszystkie owoce, wyłożyć do wydrążonego arbuza. Owoce zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
Pokroić na ćwiartki. Można podawać z bitą śmietaną.





2 komentarze: