sobota, 28 listopada 2020

Cynamonki

     Delikatne ciasto drożdżowe, ładnie wyrośnięte zawinięte w rulon, nadziane mieszanką cukru, masła i cynamonu. Pięknie pachnące, słodkie cynamonki :) Idealne do kubka mleka czy porannej kawy.

porcja na ok. 12 szt.

ciasto:

20 g świeżych drożdży

50 g cukru

100 ml mleka

50 g rozpuszczonego masła

1 jajko

szczypta soli

300 g mąki pszennej


nadzienie:

30 g rozpuszczonego masła

50 g brązowego cukru

2 czubate łyżeczki cynamonu


Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier i sól, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, rozpuszczone masło, dodać jajko i mąkę. Wyrobić ciasto. Posypać po wierzchu mąką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. 

Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką dużą deskę, rozwałkować (ew. podsypując pod spód i posypując lekko po wierzchu mąką)na duży prostokąt ok. 45x30 cm. Całość polać rozpuszczonym masłem, rozsmarować na całej powierzchni, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Delikatnie pokroić na ok. 2 cm plastry.

Ułożyć na blasze w duąych odstępach, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (bułki znacznie powiększą swoją objętość). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Ostudzić.


Lukier:

1 szklanka cukru pudru

3-4 łyżki zimnej wody

Do cukru wlać 3 łyżki zimnej wody, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby dodać jeszcze więcej wody. Polać wystygnięte cynamonki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz