piątek, 12 marca 2021

Babka z herbatą i cytryną

     Miękka, puszysta i wilgotna babka o smaku herbaty z cytryną. Ma piękny karmelowy kolor dzięki zaparzonej na mleku herbacie. Do ciasta dodałam skórkę z cytryny. Całość dopełnia lukier cytrynowy. Pyszna i oryginalna :)

ciasto:

200 ml mleka

4 płaskie łyżki herbaty

200 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

3 duże jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

skórka otarta z cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g mąki pszennej


Do garnka wlać mleko, wsypać herbatę, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić przez sitko. Powinno pozostać 100 ml płynu. 

Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, zmiksować. Dodawać po jednym jajku miksując. Wlać herbatę, wsypać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do silikonowej formy na babkę, wyrównać. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55-60 minut. Ostudzić w formie, wyjąć. Polać lukrem i posypać cukrową posypką.


lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

posypka cukrowa


Do cukru wlać sok z cytryny, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. W razie potrzeby dodać trochę więcej soku lub cukru.

2 komentarze: