piątek, 5 marca 2021

Rurki z kremem

     Do zrobienia tych rurek zbierałam się od dawna i w końcu zrealizowałam plany :) Kruche ciasto bez cukru nadziane masą budyniowo-maślaną. Wierzch posypany cukrem pudrem. Bardzo smaczne, ślicznie wyglądają na talerzu i wcale nie są tak trudne do zrobienia jak się wydaje :)

ok. 23-25 szt.

ciasto:

250 g mąki pszennej

125 g miękkiego masła + ok. 1 łyżeczka do smarowania metalowych rurek

125 g kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, śmietanę i sól, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Podzielić na dwie części. każą z nich rozwałkować na grubość ok. 1 mm. Pokroić na cienkie na ok. 1,5-2 cm szerokości i długie  na ok. 30 cm paski. Foremki na rurki posmarować masłem, nawijać na nie paski ciasta zaczynając od cieńszej strony.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 minut. Lekko ostudzić, zdjąć z metalowych rurek, zostawić do całkowitego ostudzenia.

krem:

1,5 szklanki mleka

1 budyń waniliowy bez cukru

3-4 czubate łyżki cukru

150 g miękkiego masła

Ugotować gęsty budyń, przykryć wierzch folią aluminiową, całkowicie ostudzić to temperatury pokojowej.

Do miski wyłozyć miękkie masło o temperaturze pokojowej, miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką, nadziewać ostudzone rurki. Wierzch posypać cukrem pudrem,


5 komentarzy:

  1. Ja dzisiaj zrobiłam takie same, tylko nadzienie ze śmietany i madkarpone

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama często takie piekła. Przypomniałaś mi smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rurki, prawdziwa najlepsza w świecie klasyka :)

    OdpowiedzUsuń