środa, 21 kwietnia 2021

Wieniec z serem

     Jedno z najlepszych ciast drożdżowych. Miękkie, wilgotne, przeplatane cienką warstwą masy serowej. Nie jest też zbyt skomplikowane w wykonaniu. Długo trzyma świeżość. Doskonałe zarówno do filiżanki kawy jaki i mleka ale też jako drugie śniadanie na wynos. Smakowało nawet osobie która nie przepada za ciastem drożdżówym :) Polecam


ciasto:

20 g świeżych drożdży

70 g cukru

szczypta soli

200 ml ciepłego mleka

50 g rozpuszczonego masła

1 małe jajko

400 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, zalać ciepłym mlekiem i rozpuszczonym masłem, wymieszać. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 38x 28 cm. Na wierzch rozsmarować masę serową zostawiając 1 cm brzegi, zawinąć w rulon, przeciąć wzdłuż na pół. Obie części ciasta przeplatać między sobą, końcówki złączyć tworząc wieniec. Ostrożnie przenieść na blachę do pieczenia (można spróbować go zsunąć), poprawić kształt. Odstawić w ciepłe miejsca na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 30-35 minut do zrumienienia wierzchu. 

nadzienie:

350 g twarogu w kostce

40 g miękkiego masła

40 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 żółtko

Twaróg (koniecznie z kostki a nie z wiaderka) przełozyć do miski, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i żółtko, zmiksować blenderem. 

lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyzka wody

Do cukru pudru wlać wodę, rozetreć łyżką, polać ostudzony wieniec.


11 komentarzy:

  1. Ojej, wygląda po prostu rewelacja! O to połączenie ciasta drożdżowego z serem, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyglada ze przed pieczeniem bylo ponacinane a Pani napisala ze tylko zwiniete w rulon Prosze pisac jakPani rzeczywiscie zrobila.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie było nacinane lecz przeplatane. Dlatego tak wyglada.

      Usuń
  3. Bardzo Pania przepraszam to ja powinnam dokladnie czytac a dopiero potem pisac.Jeszcze raz mocno Pania przepraszam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto!!! Nie za słodkie, puszyste, mięciutkie. Drożdżowe ciasta nigdy mi nie wychodziły. Ale to jest rewelacyjne. Fakt, trochę się namęczyłam przy wyrabianiu. Ręcznie to trochę trwało nim zaczęło odchodzić od ręki ale praca się opłaciła. Nawet mojemu mężowi smakowało. A jemu trudno dogodzić 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało:)

      Usuń
    2. Dziś robiłam po raz drugi i wyszło tak samo pyszne 😋 Więc to nie przypadek😉

      Usuń
  5. Witam serdecznie Pani Dorotko
    Całkiem przez przypadek znalazłam przepis Ciasto marmurkowe
    To jej moje naj najulubieńsze ciasto od dzieciństwa pomimo takiego ogromu wyboru
    Ale ten przepis przebił wszystkie
    o mamumniu jaki on jest przyyyyyszny puszysty lekko mokrawy nie za slodki nie bajka niebo w mordeczce
    Super dziekuje ślicznie
    Napewno wypróbuje innych pani przepisów
    Pozdrawiam cieplutko Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  6. przetestowałam, mogę polecić, naprawdę fajny drożdżuch!!!!

    OdpowiedzUsuń