środa, 23 listopada 2022

Chałka z dynią

   Przepyszna, puszysta chałka ogromnych rozmiarów. Dodatek puree z dyni delikatnie dodaje smaku, pięknego, żółtego koloru i jest trochę wartościowsza odżywczo. Bardzo smaczna sama, z masłem, dżemem lub białym serem. Dodatkowo kruszonka... kto jej nie lubi ;)



ciasto:

20 g świeżych drożdży

50 g cukru

szczypta soli

100 ml puree z dyni

100 ml mleka

40 g masła

1 duże jajko

350 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać puree z dyni, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i całe jajko, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Posypać po wierzchu mąką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.

Ciasto przełożyć na deskę posypaną delikatnie mąką, uformować długi owalny kształt, podzielić wzdłuż na 3 równe paski (zostawiając ok. 2 cm od brzegu nie rozcięte). Zapleść warkocz, połączyć końcówki, lekko podwinąć pod spód. Uformowaną chałkę przełożyć na dużą blachę do pieczenia dołączoną do piekarnika. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wierzch posmarować mlekiem, obficie posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.


kruszonka:

30 g miękkiego masła

30 g cukru

40 g mąki pszennej

Wszystkie składniki wsypać do miski, rękami zagnieść kruszonkę.


1 komentarz:

  1. Kupiłaś mnie tą chałką Dorotko:) kilka prostych składników, a jakie cuda można stworzyć:)

    OdpowiedzUsuń