sobota, 21 stycznia 2023

Ciastka - wąsy dziadka

      Dzisiaj Dzień Babci a jutro Dzień Dziadka więc z tej okazji proponuję upiec przepyszne ciasteczka o ciekawej nazwie - Wąsy Dziadka. Wprawdzie nie każdy dziadek ma wąsy (mój Dziadzia nie miał) ale każdemu na pewno będą one smakowały :) Na zagranicznych blogach jest dużo przepisów na te ciastka, jedne z proszkiem do pieczenia, inne z drożdżami. U mnie kruche ciasto na proszku do pieczenia z dżemem morelowym (może być o innym smaku) zawinięte z obu stron w małą roladkę a w środku orzechowa beza. Wbrew pozorom wykonanie nie jest skomplikowane ani zbyt czasochłonne. Poniżej, pod przepisem zamieszam zdjęcia ilustrujące proces powstawania ciastek :)  Bardzo polecam!



orzechowa beza:

3 białka

100 g cukru

150 g mielonych orzechów włoskich

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wsypać mielone orzechy, wymieszać.


ciasto:

350 g mąki pszennej

150 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

100 g kwaśnej śmietany 18%

3 żółtka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

ok. 250 ml dżemu morelowego (ew. inny smak)

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Podzielić na 3 równe części (ok. 240 g każda). Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35x17 cm (dla ułatwienia - rozwałkowujemy na papierze do pieczenia o szerokości ok. 20 cm) .

Każde ciasto smarujemy 4 pełnymi łyżkami dżemu. Dłuższe brzegi zawijamy z obu stron do środka zostawiając ok. 2-2,5 cm przerwę.

Wszystkie trzy roladki przenieść razem z papierem do pieczenia na którym były wałkowane na dużą blaszkę dołączoną do piekarnika.

Pianę z białek z orzechami przełożyć do rękawa foliowego z tylką, wycisnąć w zostawioną przerwę w cieście. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut, do zrumienienia ciasta. Wyjąć, ostudzić, można posypać cukrem pudrem. Pokroić na paski o szerokości ok. 2-3 cm. 



2 komentarze:

  1. Dorotko po raz pierwszy słyszę o takich ciastkach, ale są przecudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko cudne sle przepyszne.Kazdy je uwielbia.

    OdpowiedzUsuń