poniedziałek, 26 czerwca 2023

Jogurtowiec z rabarbarem

     Bardzo proste ucierane ciasto z rabarbarem. Robi się je bardzo szybko z produktów które najczęściej mamy w domu. Jest to wilgotne ciasto z  jogurtem które świeżość utrzymuje nawet na drugi dzień. Zamiast rabarbaru można użyć innych sezonowych owoców, np. truskawek, agrestu czy wiśni.


180 g miękkiego masła

200 g cukru

3 duże jajka

100 g jogurtu

1 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

220 g mąki pszennej

250 g rabarbaru


Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, jogurt, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i mąkę, krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Na wierzch posypać pokrojony rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55 min.


sobota, 3 czerwca 2023

Kokosowy obłoczek z owocami

     Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z galaretką z truskawkami i bananami. Zwieńczone masą śmietanową z biała czekoladą i pyszną chrupiącą kokosową posypką. Całość lekka, delikatna, w sam raz na lato. Owoce i smak galaretki można dowolnie zamieniać na swoje ulubione.


biszkopt:

4 duże jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać obie mąki, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec pół godziny. Ostudzić, nasączyć wodą z cytryną.


do nasączenia:

pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody

sok z połowy cytryny

1 płaska łyżka cukru

Wszystkie składniki wymieszać. nasączyć ostudzony biszkopt.


galaretka z owocami:

2 galaretki cytrynowe

550 ml wody

3 banany

300 g truskawek

Wodę doprowadzić do wrzenia, zestawić z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki. Banany i truskawki pokroić w półplasterki, dodać do zimnej galaretki, wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę wylać na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


masa śmietanowa:

250 g mascarpone

300 ml śmietanki kremówki 30%

1-2 łyżki cukru

100 g białej czekolady

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki wody


150 ml śmietanki wlać do niedużego rondelka, podgrzać (nie doprowadzić do wrzenia). Dodać połamaną czekoladę, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. 

Mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i resztę śmietanki, krótko zmiksować. Wlać śmietankę z białą czekoladą, miksować do uzyskania gęstej i puszystej masy.

Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 2-3 minuty. Wstawić na najmniejszy palnik, lekko podgrzać, wymieszać do rozpuszczenia. Miksując masę śmietanową wlewać rozpuszczoną, lekko ciepłą żelatynę.

Masę śmietanową wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać. Posypać kokosową posypką.


kokosowa posypka:

1 łyżka masła

2 płaskie łyżki cukru

50 g wiórek kokosowych

Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewając cały czas mieszać do uzyskania lekko złotego koloru. Od razu zsunąć z patelni na talerz. Odstawić do ostudzenia. 

sobota, 8 kwietnia 2023

Biała kiełbasa w piwie

     Bardzo smaczna i aromatyczna biała kiełbasa. Można podawać ją z chlebem na gorąco lub na zimno z powstałym podczas pieczenia sosem.


12 szt. białej kiełbasy

1 puszka piwa

4 cebule

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

4 łyżeczki musztardy

ok. 1 łyżka majeranku

Cebulę pokroić w kostkę, rozłożyć na dnie brytfanny. Na wierzch ułożyć białą kiełbasę, posmarować musztardą i posypać majerankiem. Zalać piwem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180C przewracając je w połowie pieczenia.


środa, 5 kwietnia 2023

Mazurek chałwowy

      Bardzo smaczny mazurek na kruchym cieście z dość grubą warstwą masy chałwowej. Ładną dekoracją są tu zajączki upieczone z części ciasta przeznaczonego na spód. Do masy bardzo dobrze pasują bakalie więc kto lubi, może dodać ich większą ilość. Mazurek jest łatwy w wykonaniu i godny polecenia, szczególnie dla wielbicieli chałwy :)


ciasto:

170 g mąki pszennej

100 g miękkiego masła

2 czubate łyżki cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Część ciasta rozwałkować, wyciąć kilka (5-6 sztuk) ciastek o świątecznych kształtach. 

Resztę ciasta wyłożyć na spód i ok. 2 cm boki tortownicy o średnicy 21-22 cm. Spód piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Ciastka piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

 

masa chałwowa:

200 ml śmietanki kremówki 30%

200 g waniliowej chałwy

1 czubata łyżka cukru

migdały i żurawina do dekoracji

Chałwę pokruszyć do rondelka, dodać cukier i śmietankę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 2-3 minuty do opadnięcia piany. Wylać na podpieczony spód cedząc przez rzadkie sitko. Ostudzić, ułożyć ciastka, migdały i żurawinę. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego ostudzenia. Najlepiej przechowywać w lodówce.

czwartek, 30 marca 2023

Jajka w cieście francuskim

Bardzo smaczny i efektowny sposób podania jajek na Wielkanoc. Zapieczone w kruchym cieście francuskim, podane z majonezem, świeżym szczypiorkiem i rzodkiewkami.


ciasto francuskie o wymiarach 28x 21 cm

3 jajka ugotowane na twardo

majonez

szczypiorek

surowe żółtko

3 rzodkiewki


Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 7x7 cm.

Jajka ugotowane na twardo pokroić na plasterki, ułożyć na środku każdego kwadratu. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do zrumienienia ciasta. Ostudzić. Na jajka wycisnąć szprycą majonez. Wierzch posypać pokrojonym szczypiorkiem, przybrać plasterkami rzodkiewki.

poniedziałek, 27 marca 2023

Niewidzialna szarlotka

      Niezwykła szarlotka z dużą ilością jabłek i małą ilością ciasta. Pokrojone są one na bardzo cienkie plasterki które podczas pieczenia prawie znikają, stąd nazwa "niewidzialna szarlotka". Ciasto wilgotne, mało słodkie, dość mało kaloryczne, bardzo smaczne. Przepis popularny na zagranicznych blogach pod nazwą "Invisible Apple Cake"


3 duże jajka

50 g cukru

50 ml mleka

50 g rozpuszczonego masła

80 g mąki pszennej

pół łyżeczki cynamonu

4 jabłka (ok. 600 g)

Jajka wpić do miski, dodać cukier, mleko, rozpuszczone masło, mąkę i cynamon, zmiksować ja jednolite ciasto.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a potem każdą z nich pokroić na bardzo cienkie plasterki (ok. 16 plasterków z każdej ćwiartki). Dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać łyżką lub dłonią. Wyłożyć do keksówki o wymiarach 8,5x21 cm - miara po dnie. Najlepiej by wszystkie plasterki leżały w poziomie, bardzo lekko docisnąć, Polać resztą ciasta. Na wierzch posypać kruszonkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 1 godzinę.  


kruszonka:

20 g cukru

30 g miękkiego masła

40 g mąki pszennej

Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

poniedziałek, 27 lutego 2023

Sernikowe kulki

     Idealny sposób na wykorzystanie resztki sernika na którego nie ma już nikt ochoty. Łatwe i szybkie przetworzenie sprawi że zniknie w oka mgnieniu. Wystarczy miska i łyżka i w kilka minut pyszny deser będzie gotowy. Podaję składniki na 100 g sernika z którego wychodzi ok. 10 kulek ale w zależności od tego ile go posiadamy, łatwo można je pomnożyć. Mój sernik upieczony był bez spodu więc taki użyłam. Jeśli macie ze spodem i chcecie z jego użyciem stworzyć kulki, trzeba dodać mniej mleka w proszku, choć będzie to ze szkodą dla smaku. Można też dodać podane niżej w przepisie proporcje i dolać np. 1-2 łyżki słodkiej śmietanki. Do środka kulek można dodatkowo dodać drobno posiekane dowolne bakalie.



100 g sernika (bez spodu)

1 płaska łyżka niesłodzonego kakao

25 g mleka w proszku

1 zaokrąglona łyżka mielonych orzechów włoskich

do obtaczania:

2 łyżki mielonych orzechów włoskich


Do miski włożyć pokruszony sernik, kakao, mleko w proszku i 1 łyżkę mielonych orzechów, dobrze rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczać w mielonych orzechach włoskich.