Ciastka- kwiatki (wersja mini) |
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
50 g masła
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżka kakao
kolorowa posypka cukrowa
kandyzowana skórka pomarańczowa
białko
wykałaczki do szaszłyków lub wykałaczki dentystyczne
Do mąki dodać masło, posiekać. Dodać proszek do pieczenia, cukier, jajko i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną z nich odłożyć na bok, a do dwóch pozostałych dodać łyżkę kakao i dobrze wyrobić. Z części kakaowej wykrawać większe kwiatki, a z jasnej mniejsze. Większe kwiatki kłaść na blasze, wcisnąć lekko wykałaczki do szaszłyków, posmarować białkiem, na środek położyć mniejszy kwiatek z wykrawany z jasnego ciasta, posmarować białkiem i posypać cukrową posypką lub lekko powciskać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Piec ok 12 min. w 180°C.
W wersji mini kwiatków wykrawamy małe kwiatki, smarujemy białkiem, lekko wciskamy małą wykałaczkę, kładziemy drugi kwiatek, znów smarujemy białkiem i posypujemy posypką cukrową.
świetny pomysł! i do bento pięknie się nadadzą. w ogóle cudowny blog z uroczymy pomysłami, które z chęcią wykorzystam przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, a blog zapisuję
Pozdrawiam
Monika
cudne kwiaty!
OdpowiedzUsuń