piątek, 11 stycznia 2013

Wiśniowe ciasteczka

     Środek zimy, a mnie naszła ochota na wiśnie. W spiżarni miałam zapas słoiczków z przetworami z tych owoców. Postanowiłam zrobić wiśniowe ciasteczka. Wyszły pyszne. Przepis własny.

Wiśniowe ciasteczka
Ciasto:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
50 g masła
1 jajko
2 łyżki syropu wiśniowego z konfitur
białko do smarowania ciasteczek
wiśnie z konfitur

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder, jajko i syrop wiśniowy. Zagnieść gładkie ciasto o jednolitym kolorze. Wykrawać kieliszkiem kółka. Kółko posmarować białkiem, położyć wisienkę, przykryć drugim ciastkiem, lekko docisnąć dookoła. Wierzch posmarować białkiem. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po ostudzeniu polukrować:  do 1 szklanki cukru pudru dodawać stopniowo sok wiśniowy (ok. 2 łyżek) lub wodę (ok. 2 łyżek) i odrobinę czerwonego barwnika. W razie potrzeby dodawać cukru pudru lub soku.







6 komentarzy:

  1. prezentują się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl z tymi wisienkami i rysunkiem. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne. A zdjęcie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z osobami powyżej - genialny pomysł i wykonanie :) Aż nabrałam ochoty na wiśnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń