Pawie oczka |
500 g mąki
500 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
250 ml lodowatej wody
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, masło, drobno posiekać. Wlać wodę, szybko wyrobić. Chłodzić ok.20 minut. Rozwałkować na prostokąt, złożyć na 3 i obrócić o 90°. Ponownie rozwałkować na prostokąt i znowu złożyć na 3. Chłodzić ok. 20 minut. Wyrabiać ciasto jeszcze 2 razy, wałkując i składając jak poprzednio. Chłodzić przez 20 minut. Szczelnie zawinięte ciasto można przechowywać w lodówce przez tydzień.
Wersja dla zapracowanych:
paczka gotowego ciasta francuskiego
mały słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką
1 żółtko
Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdą część lekko rozwałkować na prostokąt. Układać oliwki wzdłuż dłuższego boku ok.2 cm od brzegu. Drugi rząd oliwek ułożyć ok. 5 cm od pierwszego. Ciasto pomiędzy oliwkami posmarować roztrzepanym żółtkiem. Całość przyłożyć drugim płatem ciasta francuskiego i lekko docisnąć. Pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 0,5 cm, tak aby w każdym pasku znalazła się połówka oliwki. Ułożyć na blasze bokiem. Piec ok.12 minut w 200°C.
Pawie oczka |
Bardzo fajne i efektowna przekąska na imprezy! Idealna w karnawale! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście prezentują się świetnie! :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe!
OdpowiedzUsuń