poniedziałek, 7 stycznia 2013

Szarlotka z kokosową bezą

     Szarlotka trochę w innej wersji. Idealna dla wielbicieli kokosu, choć można z niego zrezygnować. Biszkoptowy spód, budyń gotowany na "kompocie" z jabłek i pyszna kokosowa beza. Przepis dostałam od sąsiadki kilka lat temu.

Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, dodać do piany z białek, lekko wymieszać. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Piec 20 minut w  180°C.

Nadzienie jabłkowe:
7 jabłek
1/2 litra wody
1/2 szklanki cukru

2 budynie śmietankowe wymieszane w 3/4 szklanki zimnej wody

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, wsypać pokrojone jabłka, gotować ok. 3- 5 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową. W 3/4 szklanki wody wymieszać proszek budyniowy, wlać do zestawionego z palnika, gorącego syropu z jabłek, ponownie wstawić na palnik, ugotować gęsty budyń. Do ugotowanego budyniu włożyć z powrotem jabłka, lekko wymieszać łyżką.

Beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru
50 g wiórek kokosowych

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe, lekko wymieszać.

Wykonanie:
Na upieczony spód wyłożyć gorący budyń z jabłkami, wyrównać. Na wierzch wyłożyć ubitą bezę z wiórkami kokosowymi. Piec ok. 20- 25 minut (do lekkiego zrumienienia) w 180°C. Wystudzić.

9 komentarzy:

  1. Jak zwykle pyszności u Ciebie!! Wygląda obłędnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto idealne dla mnie - zaliczam się do grona wielbicieli kokosu ;) I bakalii w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
  3. witam szukałam w necie fajnego przepisu trafiłam do Ciebie. Ciasto bardzo udane i będę wracać do niego. pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, staram się publikować przepisy na ciasta które mi smakowały, a nie wszystkie które zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń