Szarlotka trochę w innej wersji. Idealna dla wielbicieli kokosu,
choć można z niego zrezygnować. Biszkoptowy spód, budyń gotowany na
"kompocie" z jabłek i pyszna kokosowa beza. Przepis dostałam od sąsiadki
kilka lat temu.
Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem,
dodać do piany z białek, lekko wymieszać. Wsypać mąkę, jeszcze raz
wymieszać. Piec 20 minut w 180°C.
Nadzienie jabłkowe:
7 jabłek
1/2 litra wody
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe wymieszane w 3/4 szklanki zimnej wody
Jabłka
obrać i pokroić w grubą kostkę. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier,
wsypać pokrojone jabłka, gotować ok. 3- 5 minut. Jabłka wyjąć łyżką
cedzakową. W 3/4 szklanki wody wymieszać proszek budyniowy, wlać do zestawionego z palnika, gorącego syropu z jabłek, ponownie wstawić na palnik, ugotować gęsty budyń. Do ugotowanego budyniu włożyć z powrotem jabłka, lekko wymieszać łyżką.
Beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru
50 g wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe, lekko wymieszać.
Wykonanie:
Na upieczony spód wyłożyć gorący budyń z jabłkami, wyrównać. Na wierzch wyłożyć ubitą bezę z wiórkami kokosowymi. Piec ok. 20- 25 minut (do lekkiego zrumienienia) w 180°C. Wystudzić.
Jak zwykle pyszności u Ciebie!! Wygląda obłędnie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńBoska:)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne dla mnie - zaliczam się do grona wielbicieli kokosu ;) I bakalii w ogóle :D
OdpowiedzUsuńwitam szukałam w necie fajnego przepisu trafiłam do Ciebie. Ciasto bardzo udane i będę wracać do niego. pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się publikować przepisy na ciasta które mi smakowały, a nie wszystkie które zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńjest pyszne:)
OdpowiedzUsuńA wykonanie....?
OdpowiedzUsuńNie wiem jak się to stało, że zniknęło? Poprawiłam.
Usuń