środa, 16 stycznia 2013

Ciasto na czerwonym winie

     Czekoladowe ciasto z dodatkiem czerwonego wina. Nie wymaga dużego nakładu pracy, jest bardzo  smaczne, lekko wilgotne, z delikatnym posmakiem i zapachem wina. Idealne na mroźne, zimowe dni do gorącej kawy. Przepis zaczerpnęłam z magazynu Kuchnia sprzed kilku lat.


250 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g miękkiego masła
4 jajka
1 gorzka czekolada (100 g)
125 ml (1/2 szklanki) czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu

Z białek ubić sztywną pianę i wstawić do lodówki aby nie straciła sztywności. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie kolejno dodawać żółtka, każde ucierać, dopóki całkowicie nie połączą się z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz kakao i dodawać do masy na przemian z czerwonym winem. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto przełożyć do formy keksowej, wyrównać wierzch. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł na dodanie wina do ciasta - jak coś zostanie z otwartej butelki, to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, warto zostawić troszkę na ciasto, albo kupić 2 butelki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne zdjęcie. a połączenie ciasta i wina zapowiada się naprawdę fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mhmmm, ciasto na winie. I na dodatek cynamonu (jestem jego wielką zwolenniczką!). Jestem ogromnie ciekawa smaku tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń