wtorek, 26 lutego 2013

Ciastka z pianką marshmallows

     Kruche i delikatne ciastka  z dodatkiem gotowanych żółtek i zapiekana pianka marshmallows, wszystko oblane mleczną czekoladą. Czy jest dziecko, które nie skusiłoby się na takie połączenie?


 Ciasto:
2 ugotowane żółtka
200 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 i 1/3 szklanki mąki

Żółtka przecieramy przez sitko. Miękkie masło, cukier puder i  żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i ręcznie zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto i formujemy kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. Kładziemy na blasze, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 14 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów ciastka w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Wierzch ciastka:
paczka pianek marschmallows
tabliczka mlecznej czekolady

Pianki kroimy na połowę. Kładziemy lepką stroną na upieczone ciastka i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minuty. Wystudzić i polać rozpuszczoną na parze lub w mikrofali czekoladą.




11 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko co jest z tymi piankami !! to wygląda fenomenalnie , musze je zrobić !!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, dodaje jako przepis do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za ciekawe przepisy i pomyślną wsółpracę nominuję Wasz blog do liebster blog.
    Zapraszam do siebie.Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. ...ależ smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. O jakie piękne, kuszą bardzo :) A ciasta na gotowanych żółtkach jeszcze nie próbowałam, ciekawostka dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe komentarze. Żółtka gotowane zmniejszają lepkość ciasta i staje się ono bardziej kruche. Polecam, a białka zawsze można dodać do sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentują się cudnie i nie wiem jak dzieci, ale ja bym się nie umiała oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajny przepis, pierwszy raz natknęłam się na takie ciasteczka;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja już dawno dzieckiem nie jestem, a skusiłabym się bez chwili wahania :)

    OdpowiedzUsuń