poniedziałek, 25 lutego 2013

Muffinki krówkowe z masą lekko soloną

     Cudownie miękkie, wilgotne ciasto dla wielbicieli krówek i kajmaku. Słodycz ciasta przełamuje lekko solona masa kajmakowa. Inspiracją dla tego typu masy były dla mnie lody kajmakowe solone jedzone w Wieliczce.


Ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
5 sztuk krówek

Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, mąkę i śmietanę, zmiksować. Krówki drobno pokroić, dodać do ciasta, wymieszać. Nakładać do form muffinkowych do 3/4 wysokości. Piec ok 25 minut w 180°C. Ostudzić.

Krem solony do nadziania muffinek:
1/2 puszki masy krówkowej
1/2 kostki masła
szczypta soli

1/2 puszki masy krówkowej do dekoracji

Masło utrzeć stopniowo i powoli dodawać masę krówkową. Na koniec dodać sól, wymieszać. Wystudzone muffinki nadziewać masą krówkową soloną przy pomocy szprycy. Dekorować resztą (pozostałe 1/2 puszki) masy krówkowej.

6 komentarzy:

  1. Jak ta krówka, powiem - MUUUUszę je zrobić!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Łaaał, ale połączenie! Muszą być znakomite! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Są pyszne, zrobiłam z jednej porcji i zaraz jeszcze tego samego dnia musiałam robić jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, no i ten kolor... Uwielbiam karmelowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń