100 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów włoskich
ok. 50 g rodzynek
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i orzechy, zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać łyżką. Wyłożyć do małej formy babkowej (ok.12 cm wysokości). Piec ok. 45- 50 minut w 180°C. Ostudzić i dowolnie dekorować. Można również z tego ciasta upiec muffinki (20 minut w180°C).
Ale pięknie przystrojona!
OdpowiedzUsuńŚliczności:)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowałaś! Ale mi apetytu narobiłaś na ciacho ;)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńśliczna babka z piękną kokardą!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co orzechowe Twoja babkę tez :)
OdpowiedzUsuńBabka ..piękna...dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńPiękna babka, a jak zrobić taką kokardę?
OdpowiedzUsuńKokarda jest z tęczowych żelek z firmy zozole. Żelkę przekroiłam na pół, każdą zagięłam tworząc "motylka" i wetknęłam w jeszcze płynny lukier. Drugą żelkę przecięłam na pół i jeszcze wzdłuż i przykleiłam do lukru, a "węzełek" to też kawałek żelki przyklejony na lukier.
OdpowiedzUsuńNo i mam już przepis na świąteczne wypieki.Super pomysł na tę kokardę! Szok;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka :) A kokarda świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńśliczna z tą żelką :)
OdpowiedzUsuń