Niezwykły sernik z sera i samych białek. Delikatny jak ptasie mleczko, na kruchutkim cieście, idealny przepis na wykorzystanie białek.
2 szklanki mąki
300 g masła
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka,cukier puder i proszek do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podzielić na 3 części, dwie z nich wyłożyć na dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach (mierzonych po dnie) 32x21 cm. Trzecią część włożyć do zamrażarki (będzie się lepiej ścierało na wierzch sernika). Piec 20 minut w 180°C.
Warstwa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
12 białek
400 g cukru
200 g masła
6 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Do sera dodać resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch masy serowej zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, w sam raz dla mnie. Zawsze mam nadmiar białek.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, ale puszysty :))
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda:) pycha!
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, bo lubię tylko puszyste serniki więc ten przepis jest wprost dla mnie !
OdpowiedzUsuńŚmietaną kwaśna?
OdpowiedzUsuńTak, już dopisuję, śmietana ma być kwaśna, ja dałam 12%.
UsuńNa pewno wypróbuję sernik, u mnie w domu sami wielbiciele serników a tek wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka razy.Jest przepyszny.Wszystkim smakuje.Najwazniejsze-nigdy nie wylewam białek;robię bezę albo sernik 'biały puch'.Polecam MZ
OdpowiedzUsuńJa też nigdy nie wylewam białek, jest tyle możliwości ich wykorzystania, że mi ich brakuje :) i nie wiem co zrobić z żółtkami (wtedy ich mrożę).
UsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńZ jednej podpieczonej części ciasta zrobić spód sernika. Co z drugą? Ułożyć na masie serowej i na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki?
Tak jak jest napisane w opisie wykonania: zetrzeć na warstwę serową :)
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam,dzisiaj próbowaliśmy.Jest rewelacyjny,dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował :)))
UsuńSernik przepyszny, tylko jak dla mnie za słodki; następnym razem zmniejszę ilość cukru i dodam trochę soku z cytryny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiecze się , zmniejszyłam cukier o połowę a do ciasta nie dałam wcale, dla mnie prawie pół kilo cukru to za dużo, ale wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :-)
Czy można zamiast śmietany dać jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńmożna
Usuń