Spód:
350 g mąki
200 g masła
2 jajka
100 g cukru pudru
zapach waniliowy
Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić do schłodzenia na ok. 1/2 godziny. Wyłożyć ciasto na spód i boki blaszki.
Marcepan z fasoli:
1/2 szklanki fasoli
2 szklanki wody
15- 20 dag cukru pudru
ok. 1/2 łyżeczki zapachu migdałowego
Fasolę ugotować i ostudzić. Przetrzeć przez sitko, wymieszać z cukrem pudrem i zapachem migdałowym na gładka masę. Ja dałam pół na pół fasoli i cukru.
2- 3 jabłka pokrajane na ok. 12 części.
Na wyłożony kruchy spód rozsmarować masę marcepanową i ułożyć jabłka. Piec ok. 40 minut w 180°C.
Oryginał z magazynu Sekrety kuchni:
375 g mąki
40 g drożdży
30 g cukru
200 ml ciepłego mleka
100 ml rozpuszczonego masła
700 g musu jabłkowego
200 g surowej masy marcepanowej
1 kg jabłek
70 g konfitury morelowej
Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Rozkruszyć drożdże na środek mąki, posypać je cukrem i zalać mlekiem. Zagniatać ciasto od środka na zewnątrz. Dodać masło i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Utrzeć mus jabłkowy z masą marcepanową. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyłożyć na blasze i ponakłuwać widelcem. Masę marcepanową posmarować ciasto i ułożyć cząstki jabłek. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C 30- 35 minut. Konfiturę morelową zagotować z 1 łyżką wody i posmarować nią jeszcze ciepłe ciasto.


bardzo intrygujące połączenia!!! i kuszące przyznam :)
OdpowiedzUsuńMarcepan z fasoli?! Bardzo zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńjejku jaki oryginalny przepis, pierwszy raz widzę marcepan z fasoli! Brawo!
OdpowiedzUsuńZapraszam na Wielkanocne Candy na moim blogu
Pozdrawiam
Bogna
Bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńmarcepan z fasoli, kiedyś słyszałam o masie marcepanowej z ziemniaków
OdpowiedzUsuńmazurek wygląda pysznie!