poniedziałek, 11 marca 2013

Mazurek jabłkowo- marcepanowy i marcepan z fasoli

     Na czas Świąt Wielkanocnych warto wypróbować chociaż jeden nowy przepis na mazurek. Może to będzie właśnie ten? Jeśli lubicie marcepan i szarlotkę to połączcie to w jeden wypiek. W moim mazurku wykorzystałam własnoręcznie zrobiony marcepan z fasoli! Ci, którzy to jedli, nie zgadli z czego jest on zrobiony, a może w ogóle nie poznaliby się że to nie jest prawdziwy marcepan. Ja uważam, że różnica jednak jest i to znacząca, ale smak, a szczególnie zapach jest podobny. Przepis na marcepan z fasoli zaczerpnęłam z książki pt. Fasola i groch Anny Rościszewskiej- Stoyanow, a zestawienie smaków z magazynu Sekrety kuchni nr 10/93.


Spód:
350 g mąki
200 g masła
2 jajka
100 g cukru pudru
zapach waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić do schłodzenia na ok. 1/2 godziny.  Wyłożyć ciasto na spód i boki blaszki.

Marcepan z fasoli:
1/2 szklanki fasoli
2 szklanki wody
15- 20 dag cukru pudru
ok. 1/2 łyżeczki zapachu migdałowego

Fasolę ugotować i ostudzić. Przetrzeć przez sitko, wymieszać z  cukrem pudrem i zapachem migdałowym na gładka masę. Ja dałam pół na pół fasoli i cukru.

2- 3 jabłka pokrajane na ok. 12 części.

Na wyłożony kruchy spód rozsmarować masę marcepanową i ułożyć jabłka. Piec ok. 40 minut w 180°C.

Oryginał z magazynu Sekrety kuchni:

375 g mąki
40 g drożdży
30 g cukru
200 ml ciepłego mleka
100 ml rozpuszczonego masła
700 g musu jabłkowego
200 g surowej masy marcepanowej
1 kg jabłek
70 g konfitury morelowej

Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Rozkruszyć drożdże na środek mąki, posypać je cukrem i zalać mlekiem. Zagniatać ciasto od środka na zewnątrz. Dodać masło i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Utrzeć mus jabłkowy z masą marcepanową. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyłożyć na blasze i ponakłuwać widelcem. Masę marcepanową posmarować ciasto i ułożyć cząstki jabłek. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C 30- 35 minut. Konfiturę morelową zagotować z 1 łyżką wody i posmarować nią jeszcze ciepłe ciasto.

6 komentarzy:

  1. bardzo intrygujące połączenia!!! i kuszące przyznam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marcepan z fasoli?! Bardzo zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku jaki oryginalny przepis, pierwszy raz widzę marcepan z fasoli! Brawo!

    Zapraszam na Wielkanocne Candy na moim blogu

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  4. marcepan z fasoli, kiedyś słyszałam o masie marcepanowej z ziemniaków
    mazurek wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń