Bardzo szybki do zrobienia i bardzo słodki mazurek pieczony na waflu. Wafel równoważy tu słodycz masy miodowo- orzechowej. Dobry sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Przepis, trochę uproszczony przeze mnie, wzięty z Kuchni polskiej.
300 g mielonych orzechów włoskich
5 białek
400 g cukru pudru
2 łyżki miodu
1 wafel
Białka ubić na sztywną piane, pod koniec dodając cukier. Miód, jeśli nie jest płynny, rozpuścić, lekko ostudzić i dodać do białek. Wsypać orzechy, wymieszać. Wafel dopasować do rozmiarów dna blachy w której będzie pieczony mazurek, wyłożyć masę miodowo- orzechową. Piec ok. 30 minut w 180°C.
ale fajny! wydaje się być łatwy, lekki i mega smaczny :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie fajny pomysł na wykorzystanie białek!
OdpowiedzUsuńprosto, szybko i smacznie - takie przepisy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTo mi się widzi :)
OdpowiedzUsuńsmaczna krajanka taka:)
OdpowiedzUsuńSuper, fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńbogowie tylko nie waflee
OdpowiedzUsuńoryginalnie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, mazurek wygląda prze pysznie:) Dziękuję za apetyczny wpis do mojej akcji kulinarnej :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń