wtorek, 19 marca 2013

Mazurek miodowo- orzechowy

     Bardzo szybki do zrobienia i bardzo słodki mazurek pieczony na waflu. Wafel równoważy tu słodycz masy miodowo- orzechowej. Dobry sposób na  wykorzystanie zbędnych białek. Przepis, trochę uproszczony przeze mnie, wzięty z  Kuchni polskiej.


300 g mielonych orzechów włoskich
5 białek
400 g cukru pudru
2 łyżki miodu
1 wafel

Białka ubić na sztywną piane, pod koniec dodając cukier. Miód, jeśli nie jest płynny, rozpuścić, lekko ostudzić i dodać do białek. Wsypać orzechy, wymieszać. Wafel dopasować do rozmiarów dna blachy w której będzie pieczony  mazurek, wyłożyć masę miodowo- orzechową. Piec ok. 30 minut w 180°C.

9 komentarzy:

  1. ale fajny! wydaje się być łatwy, lekki i mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie fajny pomysł na wykorzystanie białek!

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto, szybko i smacznie - takie przepisy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bogowie tylko nie waflee

    OdpowiedzUsuń
  5. oryginalnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis, mazurek wygląda prze pysznie:) Dziękuję za apetyczny wpis do mojej akcji kulinarnej :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń