Przewrotna wersja kruchego ciasta milionera. Na bardzo kruchym, kakaowym cieście warstwa czekoladowego kajmaku, a wszystko polane białą czekoladą. Mazurek bardzo szybki w wykonaniu, w sam raz do zrobienia na ostatnią chwilę.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim zdrowia, spokoju i ... udanych wypieków :)
Ciasto:
120 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
50 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 25 minut w 180°C.
1 puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym 400g
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka oleju
Masę krówkową rozsmarować na upieczonym spodzie. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać olej, wymieszać, wylać na masę krówkową, równo rozsmarować. Można posypać dowolną posypką.
Ale musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie, decyzja zapadła - robimy :) Mimo, że świąt nie obchodzę, trzeba sobie osłodzić ten ponury dzień:)
OdpowiedzUsuńskładniki mówią mi, że kawałek tego ciacha skrywa coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńmniam! musi być to bosko słodki i pyszny łakoć ;)
OdpowiedzUsuńoj skosztowałabym kawałek :) pysznie się zapowiada
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam kajmak i białą czekoladę, więc ten mazurek to dla mnie super smakołyk.
OdpowiedzUsuńOoo, kajmak z białą czekoladą brzmi dla mnie nieco egzotycznie :D Ale równie smakowicie, więc chyba się nim zainteresuję...
OdpowiedzUsuń