1 kg sera białego mielonego (wiaderkowego)
6 jajek
2 budynie waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 opakowania cukru waniliowego
2 paczki okrągłych biszkoptów
2 tabliczki nadziewanej czekolady o smaku pistacjowym
Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Wlać mleko, wymieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką. W prostokątnej formie ułożyć biszkopty. Masę serową wyłożyć na początku łyżką na środki biszkoptów (wtedy nie wypłyną na wierzch), potem wylać resztę prosto z miski. Piec ok. 1 godziny w 180°C. Wystudzić. 1 i 1/4 czekolady rozpuścić na parze, wylać na sernik, rozsmarować. Resztę czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać po jeszcze płynnej czekoladzie.
Ta pistacjowa posypka kusi niesamowicie!
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńdla takie pożeracza serników jak ja jeden mniej kaloryczny będzie jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńo.. sernik na biszkoptach-brzmi bardzo kusząco, wręcz delikatnie niebiańsko;)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo delikatny - pyszności :) No i te pistacje, mniam!
OdpowiedzUsuńpiękny, apetyczny sernik! Kiedy Ty te wszystkie pyszności przygotowujesz ?! :)
OdpowiedzUsuńPrzed Świętami mam wenę twórczą :) A mam kilka łasuchów w domu cieszących się z moich dokonań :)
Usuńfajny, smakowity przepis :)
OdpowiedzUsuńz pistacjami? to biorę w ciemno, najlepiej całą blachę :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie, ale mnie też ostatecznie przekonują pistacje! :)
OdpowiedzUsuńCudny serniczek :)
OdpowiedzUsuńMoj juz prawie gotowy,wyglada bosko mam nadzieje ze w smaku rowniez bedzie!!!
OdpowiedzUsuńjedyny sernik który mi wyszedł i oczywiście smakował przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis :*
Bardzo się cieszę! Mi też ten sernik bardzo smakuje :)
Usuń