poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Grahamki z siemieniem lnianym

     Bardzo zdrowe ciastka, gdyż zawierają otręby owsiane i mielony len. Bardzo ciekawe w smaku, u mnie smakowały nawet mojej córci :), choć są raczej mało słodkie.







250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
100 g masła
szczypta soli
80 ml zimnej wody
6 płaskich łyżek mielonego lnu
3 łyżki otrębów owsianych

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, wyrobić. Wyłożyć na dużą deskę, rozwałkować zwykłym wałkiem na grubość ok. 3- 4 mm. Rozwałkowane ciasto rozwałkować 1 raz wałkiem karbowanym. Wykrawać radełkiem prostokątne ciastka. Piec 13- 15 minut w 180°C.

10 komentarzy:

  1. Super! fajny pomysł na przekąskę. Uwielbiam siemie lniane, a jak powiem o tych ciasteczkach teściowej, to na pewno karze mi je upiec :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie wspaniałe te ciastka! Wyglądaja jak spod maszyny. Jeśli smakują tak jak wyglądają, to musza byc oszołamiające! Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekłaś na pergaminie czy na blaszcze wysypanej bułką tartą?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie idealne! Spróbuję je upiec na mące pełnoziarnistej lub jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis, mam wszystkie składniki, ale brakuje mi karbowanego wałka- trudno nie będą takie ładne jak Twoje :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozwałkuj trochę cieniej i ponakłuwaj widelcem.

      Usuń
  6. Dzięki za podpowiedź. Przy okazji zachwycę się Twoim mocno czekoladowym sernikiem - lubię takie lekkie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam, były pyszne! http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342363035,title,Grahamki-z-siemieniem-lnianym,index.html

    OdpowiedzUsuń