piątek, 12 kwietnia 2013

Bułki- śliwka w czekoladzie

     Zazwyczaj dobre pomysły na nowe przepisy powstają spontanicznie przy robieniu czasem zwykłego ciasta. Przepis na Bułki- śliwka w czekoladzie powstał przy zamiarze zrobienia zwykłych drożdżówek (które też nie wyszły zwykłe). Do ciasta drożdżowego dodałam czekoladę w proszku i nadziałam suszonymi śliwkami. Wyszła rewelacyjna w smaku bułeczka, miękka i ... po prostu czekoladowa.


25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
6 łyżek czekolady w proszku
400 g mąki
100 g cukru
2 jajka
120 g masła

suszone śliwki kalifornijskie do nadziania

1 tabliczka mlecznej czekolady do polania drożdżówek

Drożdże rozkruszyć, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, jajka i mąkę, krótko wyrobić ciasto. Stopniowo wlewać rozpuszczone, letnie ( nie gorące) masło, cały czas wyrabiając ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Wyłożyć na deskę, podzielić na 16 części. Na  każdy kawałka ciasta kłaść śliwkę (jeśli nie jest miękka, należy ją wcześniej namoczyć w np. herbacie),  formować małą bułkę. Układać na blasze zlepioną częścią do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Piec ok. 20 minut w 180°C.
Po ostudzeniu polać rozpuszczoną na parze lub w mikrofali mleczną czekoladą.


10 komentarzy:

  1. Super pomysł :) Rewelacyjnie wyglądają, pewnie tak samo smakują?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują wyśmienicie, jeszcze będę nie raz wracać do tego przepisu :D

      Usuń
  2. Ale pyszne bułeczki..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyobrażam sobie jak cudownie muszą smakować!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają cudownie :))) zjadlabym z miłą chęcią taką śliwkę :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Na Dzień Czekolady i nie tylko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! fajne na codzień i od święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekoladowe bułki i na dodatek pysznie nadziane... lubię :)

    OdpowiedzUsuń