piątek, 12 kwietnia 2013

Naleśniki

     Każdy ma swój przepis na naleśniki, różnią się one od siebie nieznacznie. Natomiast sposób podania, nadzienie i to, co jest na wierzchu to nieskończone pole do popisu naszej wyobraźni. Z mojego przepisu naleśniki wychodzą bardzo cienkie i smaczne. "Pierzynka" jest dość syta, a jednocześnie zupełnie nieskomplikowana w przygotowaniu i oczywiście baaardzo smaczna :) Tutaj przewrotnie ser biały (słodki Capri) nie występuje jako nadzienie. Starłam go na tarce i posypałam obficie po wierzchu, co bardzo mi się spodobało i będę to często powtarzała.


Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
2 i 1/4 szklanki wody
2 jajka
2 łyzki oleju
2 łyżki cukru
szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w misce, dobrze zmiksować. Odstawić na ok. 20 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni cienkie naleśniki.

Ponadto:
galaretka malinowa lub dowolny inny dżem
kwaśna śmietana 12 %
słodki ser biały Capri

6 komentarzy:

  1. Nalesniki biorę w każdej ilości;)

    OdpowiedzUsuń
  2. z dodatkiem galaretki jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają fantastycznie!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej wersji jeszcze nie jadłam. Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. naleśniki - najlepsze <3 pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaciekawiła mnie ta galaretka,ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń