Niezwykły sernik z dodatkiem kaszy jaglanej. W smaku i konsystencji nie wyczuwa się od razu jego dodatku, ale jednocześnie poczujecie, że nie jest to zwykły sernik. Wilgotna warstwa serowa i kakaowy spód wspaniale się ze sobą komponują. Warto ugotować czasem kilka łyżek więcej kaszy jaglanej by potem upiec ten sernik.
Ciasto na spód:
250 g mąki
125 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
2 łyżki mleka
Do mąki dodać margarynę, posiekać drobno nożem. Dodać proszek do
pieczenia, cukier, kakao, jajko i mleko, wyrobić jednolite, gładkie
ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Spód piec ok. 25-
30 minut w 180°C.
Warstwa serowa:
300 g białego sera
200 ml kwaśnej śmietany 12 %
3/4 szklanki cukru
1 białko
1 budyń śmietankowy bez cukru
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
Ser, cukier, białko, śmietanę i budyń krótko zmiksować. Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, wymieszać tak, by nie było posklejanych grudek kaszy. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 45- 50 minut w 180°C. Ostudzić. Można polać rozpuszczoną na parze mleczną czekoladą.
Nie zaglądałam tu chwilę, a tyle zaskakujących przepisów się pojawiło! Kurczę,szarlotka i ser - trochę dziwne, ale może się odważę? Przepięknie wyglądają drożdżówki, a kasza w serniku - kolejne
OdpowiedzUsuńzaskoczenie!
Pozdrawiam.
www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
Z takim sernikiem z kaszą jaglaną się jeszcze nie spotkałam. Przepis jest bardzo ciekawy i warty wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńmmm ciekawe ciasto ;)
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie ciekawy serniczek, koniecznie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńFajniutki :))
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! Taki sernik musi być jeszcze zdrowszy od tradycyjnego :) Muszę kiedyś go przetestować.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńJaka pyszna nazwa bloga!!! :-) A serniczek niczego sobie, ciekawy, ciekawy....
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu przekonać do kaszki jaglanej! :D
OdpowiedzUsuńbardzo intrygujący przepis na sernik, do zapamiętania
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kaszy jaglanej, więc nawet nie umiem sobie wyobrazić smaku takiego sernika... Zaintrygowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny dzis go pieke pozdrawiam
OdpowiedzUsuń