środa, 10 kwietnia 2013

Sernik z kaszą jaglaną

     Niezwykły sernik z dodatkiem kaszy jaglanej. W smaku i konsystencji nie wyczuwa się od razu jego dodatku, ale jednocześnie poczujecie, że nie jest to zwykły sernik. Wilgotna  warstwa serowa i kakaowy spód wspaniale się ze sobą komponują. Warto ugotować czasem kilka łyżek więcej kaszy jaglanej by potem upiec ten sernik.

Ciasto na spód:
250 g mąki
125  g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
2 łyżki mleka

Do mąki dodać margarynę, posiekać drobno nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier, kakao, jajko i mleko, wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Spód piec ok. 25- 30 minut w 180°C.

Warstwa serowa:
300 g białego sera
200 ml kwaśnej śmietany 12 %
3/4 szklanki cukru
1 białko
1 budyń śmietankowy bez cukru
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

Ser, cukier, białko, śmietanę i budyń krótko zmiksować. Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, wymieszać tak, by nie było posklejanych grudek kaszy. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 45- 50 minut w 180°C. Ostudzić. Można polać rozpuszczoną na parze mleczną czekoladą.

Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

13 komentarzy:

  1. Nie zaglądałam tu chwilę, a tyle zaskakujących przepisów się pojawiło! Kurczę,szarlotka i ser - trochę dziwne, ale może się odważę? Przepięknie wyglądają drożdżówki, a kasza w serniku - kolejne
    zaskoczenie!
    Pozdrawiam.
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim sernikiem z kaszą jaglaną się jeszcze nie spotkałam. Przepis jest bardzo ciekawy i warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale u Ciebie ciekawy serniczek, koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł! Taki sernik musi być jeszcze zdrowszy od tradycyjnego :) Muszę kiedyś go przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka pyszna nazwa bloga!!! :-) A serniczek niczego sobie, ciekawy, ciekawy....

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę się w końcu przekonać do kaszki jaglanej! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo intrygujący przepis na sernik, do zapamiętania

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam kaszy jaglanej, więc nawet nie umiem sobie wyobrazić smaku takiego sernika... Zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny dzis go pieke pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń