poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Drożdżówki z budyniem- kilka wersji


     Robiąc drożdżówki z budyniem nie mogłam zdecydować się na ich jedną wersję. Jednego byłam pewna, że będą one z różowym budyniem o smaku wiśniowym.  Tak powstały moje kolorowe drożdżówki. Pyszne.




Ciasto:
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suchych drożdży (ja dałam 20 g świeżych)
3 jajka
4 i 1/2 szklanki mąki

ugotowany i ostudzony budyń wiśniowy
słoik wiśni z syropu lub kompotu
mak, siemie lniane

Do ciepłego (nie gorącego) mleka wsypać drożdże, wymieszać. Dodać cukier, sól, jajka i mąkę, wyrobić. Dodać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę, krótko zagnieść, podzielić na nieduże porcje, utworzyć kule, rozpłaszczyć, tworząc pośrodku dołek. Na środek drożdżówki kłaść ostudzony budyń. Ciasto posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub siemieniem lnianym. Ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok.18-20 minut w 180°C.


12 komentarzy:

  1. Wersji kilka, a każda z nich mi się podoba. :) Najbardziej jednak chyba ta pierwsza - sentyment do wiśni z kompotu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej podoba mi sie pierwsza wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany jakie pyszności, aż ślinka leci:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, piękne te drożdżówki! ja sama nigdy nie robiłam drożdżowych bułeczek na słodko, tym bardziej z budyniem. Podobają mi się wszystkie, ale ta z makiem jest uroczo piegowata.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej podoba mi się pierwsza i trzecia :) Mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne drożdżówki,wyglądają niesamowicie jak dzieła sztuki!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne drożdżówki,aż mi zapachniało.
    Nominuję Cię i zapraszam do zabawy http://ala-piecze.blogspot.com/2013/04/spotkaa-mnie-dzisiaj-bardzo-mia.html .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smacznie wyglądają,
    chętnie poczęstowałabym się taka drożdżówka z budyniem i wiśnią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, ja wybieram te z dużą ilością śliwek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześliczne! Mam ostatnio ogromną chotę na drożdżowe, muszę sobie w końcu upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale piękne! i domyślam się, że przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń