1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
4 plastry drożdżowej babki
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka słodkiej śmietanki 12%
Jajko roztrzepać z cukrem i śmietanką. Babkę obtoczyć w jajku, kłaść na jabłkach. Zapiekać ok. 25 minut w 180°C. Podawać gorące, można z bitą śmietaną lub z lodami :)
bardzo lubię taki chlebowy pudding :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł jeszcze się z czymś takim nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńA u mnie właśnie została się taka jedna nieduża babka i nie miałam pojęcia co z nią zrobić ;) Już wiem! Dziękuję ;) ps. naprawdę można ją zamrozić??
OdpowiedzUsuńBabkę drożdżową mroziłam nie raz i nie było żadnych problemów. Reaktywowanej nie mroziłam i raczej nie polecam :) W jakiejś gazecie sprzed lat widziałam też babkę "panierowaną" w jajku (ale chyba obsmażoną)i przekładaną nutellą układaną w naczyniu żaroodpornym. Również zapieczoną. Pewnie też jest pyszna, a może lepsza :)
UsuńJa spróbuję Twojej wersji ;) Mrożenie reaktywowanej nie przyszło mi do głowy, ale taka 'surowa' wylądowała już w zamrażalniku ;) Na razie przejadły nam się wszystkie słodkie desery, ale bliżej weekendu na pewno rozmrożę i przygotuję z jabłkami ;)
Usuńjaki super pomysł!:) musze go sobie zapamiętać;)
OdpowiedzUsuń